sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Din jurnalul unui gastronom de ocazie : Despre licori – ambrozie & poşircă

Se dedică memoriei prietenului Geo Iancu-Călinescu

Dintre marii scriitori, nu putem pierde ocazia să ne-amintim, pe sărite măcar, că Poe consuma absint, Faulkner nu-ncepea un nou roman fără a avea o ladă de whisky la picior, Burgess a creat Portocala mecanică fiind beat, Malcolm Lowry şi O’Neill scriau numai cu băutura-n faţă, Petru Dumitriu începea lucrul după cîteva beri, Nichita Stănescu… să nu mai vorbim!
Morala : dacă n-ar fi existat băutura, lumea cărţilor ar fi fost infinit mai săracă…
¤
Fiindcă tot am vorbit de alcooluri : cel mai scump whisky din lume este The Macallan Fine & Rare Collection,40 Years Old. Costă 10.125 de dolari sticla.
Faulkner şi-ar fi putut permite s-o bea…
¤
Un rus de 39 de ani deţine recordul la băut votcă : anul trecut a dat peste cap peste opt sticle şi…a supravieţuit!
Medicii spun că doza letală e de patru sticle. Şi tot ei precizează : l-a salvat antrenamentul.
Deci, nu vă ieşiţi din mînă, dragi pilangii!...
¤
Un doctor din Australia a creat vinul care curăţă arterele şi prelungeşte viaţa.Această băutură, se pare, conţine de o sută de ori mai multă substanţă antioxidantă (resveratrol), decît vinurile obişnuite.
Ar mai fi problema preţului – cam de douăzeci de ori mai scump decît un vin mediu, dar ce nu face omul cînd e vorba de sănătate?!...
¤
Se ştie că francezii sunt tare mîndri de bucătăria lor : personal, o ador!(dar după cea chinezească).
Ei bine, cunoscutul Julian Barnes, scriitor în vogă şi azi, într-unul din tre romane...face praf bucătăria care atît de tare i-a încîntat pe confraţi : consideră că untul frînc e nesărat, carnea e sîngerîndă, legumele – nerecognoscibile, pateul are zgîrciuri, sosurile-s dubioase, iar vinul – oh, renumitul vin franţuzesc! – are gust...de oţet!
Nu cred în verdictul lui Barnes : îl pun pe seama teribilismului...
¤
Într-un ziar central, citesc un interviu cu un centenar din satul Topoliţa. Felicitări, bădie!
Ce zice longevivul că l-a ţinut în viaţă? Simplu : vinul şi rachiul. La 100 de ani, nu a stat o zi în spital, deşi a făcut prizonierat în Siberia şi Canal, aici.
Ce-i drept, moşul se laudă că nu l-a văzut nimeni beat. Nici nu trebuie.
Dar, de ce să nu fim sinceri, şi băuturile-s naturale, făcute cu mîna lui...

2 comentarii:

  1. Buna ziua! as fi interesat sa stiu ce anume regizati - teatru sau film - ca vad ca aveti la prezentarea profilului "regizor"

    RăspundețiȘtergere
  2. Regizez teatru de mai bine de 30 de ani

    RăspundețiȘtergere