sâmbătă, 10 ianuarie 2009

A-nceput anul in ceata...

...Cum aşa? Iaca bine, aşa! Eu nu mă mir că la televizor, de Revelion, apărură nişte manelişti care-şi băteau joc de istoria naţională, că de la ei, ce pretenţii poţi avea?! Dar mă indignează că în loc ca omul să intre-n 2009 cu sufletul curat şi mintea senină, cîntînd şi dansînd, iaca, trebui să facă zeci de calcule, între două sarmale şi trei şpriţuri...
În primul rînd, gazul : cică avem, în Iaşi, rezerve pentru cel puţin o lună, dacă s-ar întrerupe complet furnizarea de la ruşi. Dar nu se-ntrerupe, că nici ruşii nu sunt singuri pe lume, iar noi suntem acum în UE, nu-n Pactul de la Varşovia...Oricum, pînă vine europenii la graniţe – să măsoare cît gaz iese de la Putin, şi cît trece graniţa Ucrainei, spre noi – stăm în stres. Anul, de altfel, începu stresant la toate capitolele, în frig şi întuneric...
Şi Boc propuse ca pensionarii să aleagă între salariu şi pensie: ce tărăboi a ieşit de-aici! Că nu vor mai fi doctori, dacă pleacă venerabilii; că nu-s profesori, că nu-s actori, fără pensionari...(cel puţin Mircea Albulescu şi Florina Cercel, au fost de-un patetism caraghios, la televizor!). Pînă la urmă, bietul Boc trebui să nuanţeze decizia, cum că se mai fac excepţii, acolo unde nu-s cadre. Dar unde-s cadre?...România devine un land al excepţiilor, teteo!
Că şi domnul Simirad, speriat de hotărîre, a chemat fotoreporterii să-l pozeze cînd îşi face bagajul ; dar nu trecură trei ore şi fotografiile deveniră anacronice, deoarece s-a anunţat că nici în cadrul ex-ambasadorului nu se aplică legea. Ptiu!
În fond, ce-i o lege, azi, la noi? Ceva care se dă ca să stîrnească panică în populaţie şi, imediat, se abrogă. Legea e mai efemeră ca un fluture, zău aşa! (scuzaţi gradul de comparaţie, dar sună bine).
Alt fenomen ciudat în Iaşi (şi nu numai): înmulţirea testelor de paternitate. Se duc bieţii bărbaţi peste mări şi ţări, şi cînd vin acasă, cu o parte din banii cîştigaţi, plătesc testele, să vadă dacă îngeraşul pe care-l ţin în braţe este chiar al lor! Hm!...Ciudată curiozitate! Dar utilă, fiindcă, iată, fo’ cinci ieşeni constatară că pruncul n-avea de ce să le zică „tata!”...Iar un al şaselea constată chiar că e steril! Îmi dau seama ce măciuceli ieşiră-n famile, după...
Despre fotbal...ce să mai vorbim! Poli e mîndră că apare în paginile ziarelor, dar nu cu victorii, ci cu forbalişti incorecţi : după cazul Bîlbă, nici Pancu nu se lasă, şi fu găsit cu alcoolemie 1,36...Ei zic că beau de necaz, dar un fotbalist profesionist nu trebuie să bea decît la ocazii, cu măsură. Dar şi ocaziile astea, prea-s multe! De cîte ori trec pe stradă, ori în magazine, aud gospodine afurisindu-i pe ăi ce muncesc în timp de Sărbătoare : „eu nu spăl rufe azi, că-i sărbătoare!”, „eu nu croşetez azi, că-i Sărbătoare!”...multe sărbători mai au cei ce nu au chef de muncă! (spunea undeva Tudor Octavian că există zeci de cărţi cu titlul Sărbătorile la români, dar nici una care să se intituleze Munca la români!). Mai ales în preajma Anului Nou! Numai într-o zi, la spitalul Sf.Spiridon, au venit 375 de pacienţi! Cum să le faci faţă, cînd şi-aşa nu avem destui doctori?
Cît priveşte ex-deputaţii noştri, ieşeni, auzii că doi din ei cerură nişte sute de milioane ajutoare sociale, pe motiv că nu mai au cu ce trăi. Cum sunt cunoscuţi ca prosperi oameni de afaceri, cererea lor a demonstrat că n-au pic de bun-simţ, semănînd cu hotărîrea aia de pomină în care i se oferiră sute de milioane lui Burlui, fiindcă a suferit cînd a fost dat afară din postul de Rector.
Mare mai e grădina ta, Doamne! Şi văd că tot creşte, tot creşte!...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu