miercuri, 30 decembrie 2009

File dintr-un jurnal teatral

Cum recunoşti un mare comic, dintr-un noian de comicoşi tip Garcea, Jean Paler etc? Găsim răspunsul într-un articol din 1937, apărut în Viaţa românească : „Un actor de comedie e mare nu atît prin ceea ce face, ci prin ceea ce, ispitit de succes, refuză să facă”. Mda...
¤
Am fost, nu de mult, cu un spectacol, în două festivaluri de teatru pentru copii. Montarea a avut un mare succes de public şi un insucces de juriu. Mi s-a explicat, mai pe dedeparte, că ar fi vorba despre păpuşă : au fost luate-n calcul spectacolele în care păpuşa e cea care contează, nu actorul.
De cînd fac şi teatru pentru copii – iată, se-mplinesc treizeci de ani! – aud mereu expresii de genul ăsta, una dintre ele fiind delicioasă – „mămică, nu uitaţi păpuşa, mămică!”.Păi dacă o montare, vizionată în prealabil de juriu, nu întruneşte condiţiile necesare, mă-ntreb de ce mai e selectată în festival?
Şi-apoi, de ce oare actorii din teatrele de animaţie, chiar dacă au diplomă de actor dramatic, nu ar avea voie să joace la vedere?
În fine, mă uimeşte cîteodată, componenţa juriilor unor asemenea festivaluri : ajung aici şi oameni care nu au făcut nimic în domeniu! Hm...
¤
Un doctorand mă-ntreabă cine a pledat în procesul...Caraion : Delavrancea, ori Slavici?
Îi răspund prompt : Virgil Ierunca.
¤
O actriţă despre un harnic student la regie : „Ăsta-i regizorică, nu regizor!”. Diminutivul anulează.
¤
Găseşti la tot pasul gazetari care nu-nţeleg termeni elementari din teatru :”Astăzi, de la ora 19, actorii Teatrului Dramatic vor pune-n scenă piesa D-ale carnavalului”(Adevărul, 6 dec. 2009).
E bine c-o vor pune-n scenă, dar cînd va avea loc premiera?
¤
Găsesc, într-o cronică din 1999, o apreciere care mă pune pe gînduri :”...regizorul are un tip de sensibilitate acută care-l împiedică să adere la umorul mustos al lui Caragiale”.
Este clar că nu orice director de scenă poate monta textele clasicului : trebuie umor.Şi, poate, temperament. Şi idei. Şi...(completaţi dvs.!).
Dar oare chiar aşa să fie, sensibilitatea să devină un obstacol în realizarea unei comedii? Dar poţi monta bine Sebastian. Anouilh, Giraudoux ş.a., fără sensibilitate?
Rămîne de văzut. Şi de rediscutat...

2 comentarii:

  1. Bogdane, tu nu vezi că totul e de-a-mpulea şi că valorile stau cu curul la vedere? Ce te tot izmeneşti, mirîndu-te?
    La. Mulţi. Ani!
    Bea ceva şi doreşte-ţi să ne revedem. Ca mine.

    http://varanus-varanus.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere