luni, 17 martie 2008

Mîncatul (cu sughiţuri!) la români (sau gastronomia noastra vazuta de Bourdain)


Îmi cer scuze că revin asupra subiectului , dar nu pot dormi de trei săptămîni, gîndindu-mă la stupiditatea episodului Anthony Bourdain.
Nu, nu vreau să-l acuz pe teleast ; nu, nu sunt naţionalist (am mai spus-o!) ; nu cred că totul e-n regulă în restaurantele României. Nu mă-nfoi să zic că avem a mai tare gastronomie din parcare ( ba chiar sunt primul care a demonstrat că NU EXISTĂ bucătărie naţională!). Dar să se afirme că nu intrăm nici între primele 40 de ţări ale lumii (lumea vizitată de reporter, compusă din 50 de state!) mi se pare jignitor.
De ce? Fiindcă celebrul gastronom şi-a făcut un program al lui, aproape independent de cel stabilit de ministeriabilii români. Şi-a luat un ghid dubios (care nu ştia româna şi nici obiceiurile noastre culinare) şi aluat-o pe un traseu ciudat, nerelevant pentru ceea ce înseamnă A MÎNCA ÎN ROMÂNIA.
S-o luăm pe rînd : ce au găsit cîrcotaşii americani (jumate din ei, culmea politicii, ruşi!) interesant, în ţara lui Vlad Ţepeş şi a Nadiei Comăneci, a lui Ceauşescu şi Hagi?
Lipscanii – unde au hăpăit mici ; nu erau ei siguri că în compoziţie intra carne proaspătă, dar i-au înfulecat cu plăcere. În treacăt fie spus, dacă domnul Bourdain ar fi apelat la un cunoscător, ar fi aflat că suspecţii mici nici nu sunt un fel de mîncare specific românesc...
Casa Poporului, unde s-au minunat de alte chestii decît cele culinare; printre altele, Anthony, milostiv ca toţi americanii, l-a compătimit discret pe Ceaşcă, deoarece a fost executat în direct. Dacă reporterul ar fi trăit un sfert de veac sub dictator, fireşte, ar fi avut o altă opinie. Şi-apoi, pruncul Canionului, tiranul nu a fost executat în direct la tv, sîc!...
Gara de Nord : li s-a părut odioasă. Just! Dar de ce nu a observat americanul că acolo e un Mc Donald’s care are dever şi, deci, ar fi putut echivala cu o bilă albă? Plus că-n gara Capitalei mai există cel puţin trei localuri decente, pe care exigentul arbitru le-a dat la dos, preferînd imaginea ...cîinilor cu trei picioare care traversează, periculos, şinele...Din acest punct de vedere, mai bine o lua ca ghid pe Brigitte Bardot, decît pe Zamir! (că ambii ştiau la fel de puţin despre România, dar actriţa caninofilă măcar putea face alte lucruri, plăcute, franţuzeşti, pe drum!...).
Mai ales că din gară, observatorul a ajuns la Castelul lui Dracula, din inima Transilvaniei. Nici acolo nu i-a plăcut : cică era plictiseală şi oleacă de kitsch. Dacă şi americanii văd kitschul...! Pesemne, în Disneyland totul e rafinat şi de bun gust – de la pop-corn glazurat şi balerine de zahăr, pînă la oameni care se exhibă în costumele eroilor filmelor de animaţie...
În fine, pretenţioşii musafiri ajung la Săpînţa : acolo devin oleacă mai concilianţi – adică, ghidul rus se face mangă, iar cronicarul bagă-n el , cu viteză de mitocan mioritic, profitînd că era pomana porcilor, ouă umplute, sarmale, friptură, mămăligă, pălincă.
În concluzie : la banii pe care i-a luat de la Guvernul României, nu puţini, domnul de pe Travel Channel ar fi trebuit să aibă nu delicateţe, nu îngăduinţă, nu sentimentalism, ci DOCUMENTARE. Sigur că la noi există , la ora actuală, peste 5.000 de localuri infecte; dar sunt, credeţi-mă, şi fo’ 200 excelente. Anthony Bourdain nu era rău să fii intrat, măcar şi în unul dintr-astea.
Cei 20.000 de dolari primiţi de la Guvernul României, pentru această emisiune, parcă ar fi meritat curiozitatea...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu