joi, 20 martie 2008

Minutul 73

Multe am văzut în viaţa-mi de cvasi/microbist. Ştiam că Rapid-Steaua va fi un meci cu scandal. Mă aşteptam ca suporterii să facă urît, în stilul lor, iar fotbaliştii să aibă ieşiri nesportive, căci miza era mare. Mi-era clar că şi arbitrii aveau o sarcină dificilă. Eram sigur că antrenorii vor da-n bîlbîială.I-am văzut pe antrenori nervoşi şi pe patroni, agitaţi.
Am observat publicul în priză, flancat de jerbe de artificii, rar vizibile pe stadioanele noastre. Am depistat cîteva accidentări. Am simţit o anume emoţie în inflexiunile vocale ale comentatorilor tv. Şi totuşi, repet, nimeni nu putea prevedea finalul meciului. Era un derby şi trebuia respectat, ca pe un derby...
Cu toate astea, după ce Rapidul a marcat şi portarul Coman n-a mai apărut, după pauză, s-a întîmplat neîntîmplabilul : arbitrul a fost lovit, dur – dacă apreciem grimasele lui – şi comentatorul stadionului a avertizat huliganii giuleşteni că, la primul obiect aruncat pe teren, s-ar putea întrerupe partida. Şi ar fi fost păcat, fiindcă Rapidul conducea.
Ei bine, oligofrenia spectatorilor n-are margini, nici frică de ceva, de vreo instanţă, de vreo lege, de vreo morală – măcar de vreo logică : după avertizarea nesimţiţilor din tribune, s-a mai aruncat cu un obiect, filmat de camerele tv, şi arbitrul, corect, a anunţat încheierea partidei, în minutul 73. Victoriosul Rapid a devenit înfrîntul Rapid, fără contribuţia steliştilor. Cine-i de vină? Evident, suporterii rapidişti. Dar numai ei? Cine i-a controlat, la intrare? Cine i-a educat, în ani? Cine i-a acceptat, pe teren – căci era în avantajul gazdelor ca derbyul să se fi jucat fără public?! Nu fac parte din stafful Rapidului, deci nu pot lua decizii.
Ce s-a întîmplat, e regretabil. Imaginea filmată în seara de joi, pe Giuleşti, va face ocolul lumii, ca toate imaginile care denigrează poporul român.
Cei care răspund de normalitatea fotbalului românesc însă, vor trebui să ia o decizie inteligentă. Nu dură, nu punitivă, nu populistă, ci inteligentă.
Ca să transforme regretabilul accident, în fine, într-unul irepetabil.

8 comentarii:

  1. ma indoiesc ca a fost un suporter rapidist.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu as zice sa te gandesti mai bine la afrimatiile tale. De ce rapidistii nu au aruncat la 0-0? de ce tocmai cand conduceau? E ceva ciudat aici! Steaua cand nu cumpara jucatori cumpara arbitrii cand nu cumpara arbitrii cumpara suporteri! e incerdibil ce s-a intamplat in seara asta! e o jignire adusa fotbalului.( si nu numai fotbalului din minunata "liga a lui mitica" ci din toata lumea pentru ca o astfel de echipa(precum steaua) va ajunge (cel mai probabil) in liga campionilor. E incerdibil!

    RăspundețiȘtergere
  3. Porumboiu:" Acum, mai rămîne de văzut dacă suporterul era stelist sau rapidist. "

    Zotta: "In Ghencea Sapunaru a fost lovit de un surub si nu s-a intamplat nimic. Acum nici nu s-au acordat cele trei minute pentru luarea deciziilor si s-a oprit meciul. De ce ?

    Nu era niciun motiv sa se arunce din partea suporterilor rapidisti. Sunt sigur ca a fost vorba de suporterii Stelei. Arbitrul trebuia sa ceara masuri din partea organizatorilor iar daca nu putea sa continue jocul putea fi inlocuit. "

    ---------

    Mai si ganditi rational inainte sa ascultati niste comentatori [ ca de la ei a pornit faza cu aruncatul de la tribuna rapidista ] care au "branza de oaie" in buzunare !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru cei care au dat comentariile de mai sus. Ganditi-va voi la IQ-ul unor suporteri ai echipelor din Romania, la educatia lor. Poate sa conduca echipa lor favorita si cu 5-0, ei vor sa arate masculinitatea lor de suporteri, "smecheria" care domina colturile blocurilor din Romania, huliganismul unora care iti da fiori cand treci pe langa ei. Se iau de tine numai daca te uiti inspre ei. De ce nu va ganditi si la asta si sariti cu acuze de genul asta?

    RăspundețiȘtergere
  5. pacat de munca acelor jucatori! un lucru e cert: cineva si'a batut joc de munca unor oameni!foarte urat!

    RăspundețiȘtergere
  6. In primul rand vreau sa precizez ca nu am vorbit ca un stelist, ba chiar nu mi-a placut faptul ca Steaua a iesit asa repede de pe teren la cabine. 2. Arbitrul nu cred ca a intreput meciul fiindca a fost cumparat fiindca a vrut sa il continue. 3. Obiectul aruncat din tribuna care a dus la intreruperea partidei, sigur ca ar fi putut apartine unui stelist. Dar cred ca daca ar fi apartinut stelistilor, ar fi aruncat in minutul 90 cand nu ar mai fi existat sanse de egalare. 4. Cred ca problema nu e acum sa supectam microbisti, arbitri si fotbalisti.Asa cum spuneam in finalul articolul de pe blog ci sa facem ca asemenea accidente sa nu se mai repete.

    RăspundețiȘtergere
  7. Una este sa vorbesti despre IQ mic si alta este sa vorbesti despre boli mentale cronice... oricat de " dohhh " ai fi tot nu ai arunca mancarea de la gura. Sa nu uitam cat de important era meciul pt Rapid ! si vorba celui de mai sus " de ce nu au aruncat rapidisti la 0-0 ?! ". Dupa parerea mea trebuie sa fii ori maniac, ori incapabil de o gandire logica sa crezi ca ei care conduceau spre sfarsit au aruncat !!!

    RăspundețiȘtergere
  8. este o idiotenie cand te gandesti in ce hal a ajuns fotbalul romanes...arbitrul a procedat sigur dar nu inteligent,putea sa ceara eliberarea tribunei ,nu stiu ce sa zic.Este inceputul unei degradari complete a fotbalului romanesc(Alex Tenea)

    RăspundețiȘtergere