miercuri, 17 iunie 2009

Ciofu, Viena si frica boema

Se pleacă mult peste hotare, mai ales în ultimii 14 ani. Aproape că nu există om de teatru care să nu fi văzut, de-a lungul timpului, măcar o ţară străină. Unii au colindat tot globul. Mă rog : chestie de box-office, manageriat, relaţii, mafie & şansă.
Dar nu despre cei ce au văzut pămîntul de la un cap, la celălalt, vreau să vorbesc acum : ci despre cazul unui actor oarecare dintr-un teatru de copii, care abia în 1990 a apucat să iasă din ţară ; şi nu-n Bulgaria, ci taman în Austria! Adică, în Occident.
Omul nostru – să-i zicem Fonfu T. Manole –ajunge el pe la Marginea Vienei şi nimereşte în faţa unei grămezi enorme de vechituri; da’ nu din alea uzate, ca la noi, ci lucruri încă bune, aruncate de stăpîni, din varii motive. Mormanul, deci, nu era păzit : Manole al nostru se aruncă cu voluptate în inima lui şi , disperat( nu aveau decît o oră oprire-n capitala Austriei!)nu se hotăra ce să ia cu el suvenir din (pînă atunci) putredul Capitalism…
În timp ce tocmai pusese ochii pe o frumoasă servietă de piele şi dădea s-o ridice din anonimatul grămezii, Necuratul îl aduce-n zonă pe directorul teatrului ; văzînd ce intenţii are angajatul său, liderul îl admonestează cu oarecare reţinută glacialitate :
-Domnu’ Fonfu, se poate, sunteţi un artist, nu un boschetar! Şi-n plus, reprezentaţi aici spiritualitatea română! Şi-aşa avem un prost renume prin împrejurimi, e bine să fiţi văzut luînd vechituri din gunoaie, ziua-n amiaza mare? Lăsaţi gioarsa aia la locul ei şi reîncadraţi-vă în grupul de vizitatori…
Artistul mormăi ceva sub formă de scuză şi se depărtă, spăşit, de apetisantul gunoi. Directorul mai străbătu cîteva sute de metri, apoi se-ntoarse. Culmea! Fonfu T. Manole era iar în mijlocul mormanului de hîrburi şi studia atent aceeaşi nenorocită servietă. Indispus, directorul teatrului a ridicat tonul, ba chiar a proferat şi unele ameninţări, referindu-se la faptul că era prima vizită în afara graniţelor a histrionului şi, nu este exclus să devină şi ultima.
Manole, oleacă mai convins, a exprimat cu sinceritate regrete pentru neputinţa de-a se abţine în faţa gunoaielor Vienei.
În fine,peste vreo trei ore, după ce au mîncat , s-au urcat cu toţii în autobuzul parcat în centrul oraşului şi au pornit-o spre localitatea care găzduia festivalul internaţional. La marginea oraşului, exact lîngă grămada aceea de gunoaie, şoferul a oprit brusc şi a dat să coboare.
-Ce s-a întîmplat? De ce-aţi oprit aici? – a întrebat, intrigat, conducătorul turneului.
-Păi, ştiţi…- a dat să explice, uşor jenat, şoferul – mi-a zis domnul Fonfu că a văzut aici o servietă taaareee frumoasă , şi ar fi păcat să nu o ducem cu noi, în ţară!…
¤
Spiritualul dramaturg Al.Mirodan răspunde într-un interviu ,la întrebarea „Ce vă caracterizează?”, în tonul său obişnuit :”Teama de frică!”.
Dincolo de redundanţa voită însă, am putea spune că nu există pe lume creator care se ia în serios „iertat” de teama cu pricina.
¤
Citesc în Dilema un grupaj dedicat boemilor. Subiect mereu generos. Am trăit printre ei. Am încercat, într-o vreme, să fiu şi eu boem. Nu mi-a ieşit…
Dar i-am studiat, sute de seri( mai ales la Restaurantul Uniunii Scriitorilor,la Berlin, la Athenee Palace sau la Peştera). Am stat la masă, nu o dată, cu Ahoe, Pîcă, Nuni Anestin, Pucă, Rauţchi, Cozorici, Taşcu Gheorghiu, Mitică Furdui, Al.Protopopescu ,Cornel Dumitraş, Tavi Stoica, Ion Vâlcu, Ion Enache ş.a. Azi, cred că nu e rău să treci pe-acolo ( prin Boemia); dar sigur nu e indicat să te stabileşti în ea …Boema te duce lesne la celebritate : dar vai, aceasta-i a personajului, nu a creatorului!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu