vineri, 6 iulie 2007

Vă plac bucatele româneşti ?



Trăim un secol care are voluptatea bucătăriei. Nu deschizi un ziar, o revistă, un hebdomadar, un mensual, un trimestrial, un bienal, un anuar, un dicţionar ş.a.m.d. ; ori, nu deschizi o dată televizorul (indiferent de cîţi centimetri are ecranul său, în diagonală) fără să dai peste subiecte gastronomice. Multe din ele, legate de mult citata bucătărie naţională.
Aşadar, ne-am permis şi noi, statisticieni de ocazie, să punem întrebarea din titlu, unor bulimici notorii. Iată ce răspunsuri docte primitărăm , de la cei care nu erau sub influenţa devastatoare a alcoolului:

a) daaaaa, mie-mi place teribil, bre, să ’mînc măliguţă cu brînză, da’ măliga hiartă-n jintiţă, şi spurcată cu olecuţă de chişleag, lîngă zece ochiuri mocăneşti, iar caşul să hie taman din vîrful munţilor Tazlăului, unde cetina veghează la lucrarea cheagului...of, mioriticu’ ei de viaţă ! ;
b) din bucătăria românească io prefer notoriile fromage Roquefort, icrele de Manciuria, whiskyul Ballantine’s, pelmenii siberieni, blinelele ucrainiene, gulaşul de Balaton, castraveţii bulgăreşti, puiul Shang-hai, sosul englezesc , ravioli cu parmezan de Fano şi pizza Hawaii ;
c) care bucătărie românească? Inculţilor! ;
d) tată, io citii undeva că două beri = un pui (ca calorii) ; aşa că rad fo’ şase halbe de pui pe zi!...;
e) noi suntem o naţie ospitalieră, iar eu, în calitate de patroană de turism agricol ( pensiunea Godacul – trei margarete), ofer oaspeţilor din Irlanda, (care numai la mine trag, de Crăciun - fiind şi văduvă), următoarele : şoric naţional, caltaboş patriotic, pomana porcului mioritic , ţuică fiartă în cazane moldoveneşti, răcitură de bibilică ardelenească, sărmăluţe dobrogene în foi de potbal, păstrăv din Oaş la hîrzob afumat, vin de buturugă din butoi băştinaş, poale-n brîu aborigene, cozonaci cu mac-mac şi bezele (la propriu) ;
f) eu făcînd parte din minoritatea turcă, prefer bucate cu nume absolut româneşti, precum sarma, chiftea, tuslama, musaca, ghiudema, baclava, mîncate-n ritm de geampara ;
g) dintre apetisantele bucate naţionale, prefer răchia de Teregova, zghihara de Huşi, merlotul de Uricani, aligote-ul de Bucium, galbena de Odobeşti, băbeasca de Dealu Mare, rozeul de Recaş, palinca de Bihor, Şarba de Panciu.

Divers, larg deschis, atingînd aproape 360 de grade, mai e şi evantaiul preferinţelor culinare ale concetăţenilor noştri! Da’ au şi de unde-alege, dă-i în sărăcie!...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu